مايکروسافت هر چه در تخصص داشته در ويندوز 10 رو کرده تا بتواند رضايت نسبي آن دسته از کاربرانش را که ناراضي هستند را جلب کرده و دوباره مورد توجه طيف گسترده اي از مخاطبان قرار گيرد. در اين گزارش به بررسي ويژگي هاي ويندوز 10 خواهيم پرداخت و خواهيم گفت براي استفاده از اين سيستم عامل، چه مواردي لازم است رعايت کنيد.

به گزارش خبرنگار
سلام لردگان، چند وقت پيش در مورد ويندوز جديد مايکروسافت با عنوان ويندوز 9 صحبت کرديم و تمامي ويژگي ها و خصوصياتي که مايکروسافت و مديرانش در رابطه با اين پروژه اعلام کرده بودند را بررسي کرديم. اما تمامي بررسي ها و پيش بيني هايي که در اين رابطه شده بود با يک حرکت غير قابل پيشبينانه مايکروسافت، نقش برآب شد. اين شرکت به جاي اين که بعد از ويندوز هشت به معرفي ويندوز 9 بپردازد به يکباره به سراغ نسخهاي از سيستمعامل محبوب خود با نام ويندوز ده رفت. ويندوز ده در شرايطي به کاربران و کارشناسان معرفي شد که همه انتظار ديگري از مايکروسافت داشتند. مديران مايکروسافت هم بر اين باور هستند که بعد از ارائه نيمه موفق ويندوز 7، ويندوز هشت باز يک شکست برايشان به حساب مي آمد زيرا اساسا اين ويندوز براي کاربران تبلت و تلفن همراه هوشمند طراحي شده بود و مسلما با اين اوصاف آن گونه که بايد و شايد مورد استقبال کاربران رايانه قرار نگرفت. با توجه به اين که بعد از ويندوز هشت به يکباره ويندوز 10 به کاربران معرفي شد، اين سئوال در ذهن همه ايجاد شد که چه بلايي به سر ويندوز 9 آمد. از اين ويندوز هم در جاهاي مختلفي صحبت شده بوده و بسياري از مردم بعد از ارائه ويندوز 10 پرسيدند که پس چه بلايي به سر ويندوز 9 آمد؟ اما پاسخي که به آن ها داده شد به نوعي بود که شايد براي هر کسي جالب نباشد.

ظاهرا مايکروسافت از اين نامگذاري هدف خاصي را دنبال مي کرده است. مديران اين شرکت به دنبال يک نسخه نهايي براي ويندوز بوده اند که به نسبت ويندوز هشت يک تغيير اساسي را در ديد کاربران ايجاد کند. اين شرکت براي دستيابي به اين هدف تصميم گرفت که با پرش شماره نسخه اين تصور را در مردم ايجاد کند که تحولاتي اساسي و قابل توجه در نسخه جديد سيستم عامل ويندوز رخ داده است. البته تا حدي هم همين گونه بوده است و بيشتر کاربران دليل پرش از ويندوز 8 به ويندوز 10 را تغييرات وسيع و گسترده در ويندوز 10 دانستهاند، با توجه به اين که اين سيستم عامل به رايانه هاي شخصي اختصاص ندارد و روي تمام دستگاهها از تلفن هاي همراه گرفته تا تبلت ها قابل نصب خواهد بود. مايکروسافت اعلام کرده است که اين ويندوز به سادگي خودش را با هر محيط و هر سايز صفحه نمايشي سازگار کرده و دقيقا به شکلي درخواهد آمد که کاربر به آن نياز دارد. با توجه به اين که مايکروسافت با ارائه ويندوز هشت دچار اين ترس شد که باز هم شکستي که در ويندوز ويستا داشته است برايش تکرار شود، مي توان تا حدي اطمينان داشت که هر چه در تخصص داشته، در ويندوز 10 رو کرده است تا بتواند رضايت نسبي آن دسته از کاربرانش را که ناراضي هستند، جلب کرده و دوباره مورد توجه طيف گسترده اي از مخاطبان قرار گيرد. در اين گزارش به بررسي ويژگي هاي ويندوز 10 خواهيم پرداخت و به شما خواهيم گفت که براي استفاده از اين سيستم عامل، چه مواردي را لازم است رعايت کنيد.

10 که رسيد به بازار
همان گونه که گفتيم ويندوز 8 باعث شد که دوباره کاربران مايکروسافت، گلايه ها و شکايات خود را به سمت اين شرکت روانه کنند و بيشتر اين نارضايتي ها به دليل طراحي خاص ويندوز هشت بود که تمام وابستگيهاي کاربر به محيط قبلي ويندوز را از بين برده و محدوديت هايي را براي فرد ايجاد مي کرد. در نسخه هاي قبلي ويندوز اين امکان در اختيار فرد قرار داده مي شد که بتواند بين استفاده از گزينه هاي جديد و گزينه هاي قبلي يکي را انتخاب کند اما در ويندوز هشت اين امکان تا حد زيادي برداشته شد و همين ماجرا باعث شد که مايکروسافت بلافاصله نسخه 8.1 و پس از آن هم آپديت هاي کوچکي را يکي پس از ديگري به کاربران عرضه کند تا به نوعي بتواند انتقادات را کاهش دهد. اما با همه اين اوصاف باز هم کاربران به استفاده از ويندوز 7 تمايل بيشتري داشته و نسبت به نسخه بعدي مقاومت کردند. مايکروسافت دلش مي خواست به هر طريقي که شده از اين فضا فاصله بگيرد و يک تحول اساسي در روند ارائه ويندوزهايش ايجاد کند. به همين خاطر ويندوز بعدي خود را با عنوان ويندوز 10، با هدف ايجاد يک تحول اساسي ارائه کرد. در عرض چند ماه اخير شايعات و اخبار متفاوتي از ويندوز جديد مايکروسافت منتشر شد و ويدئوهاي زيادي هم با هدف بيان ويژگي هاي نسخه جديد ويندوز ساخته شد که بيشتر آن ها بيانگر اين مطلب بود که باز هم مايکروسافت قصد ايجاد يک تحول اساسي را ندارد و تنها سعي بر اين دارد که به نوعي نارضايتي هايي که وجود دارد را تا حدي برطرف کند. به هر حال دانستن ويژگي هاي مهم اين سيستم عامل مي تواند براي هر کاربري که در حال حاضر از ويندوز استفاده مي کند جالب باشد تا در صورتي که تصميم به مهاجرت به نسخه بعدي گرفت با چشمي بازتر اين انتخاب را انجام دهد.

استارت منو باز مي گردد
شايد بتوان گفت که خود مايکروسافت هم به نوعي زير ايده اي که براي حذف استارت منو داده، مانده است. براي همين به هر بهانه اي دلش مي خواست اين دکمه را به محيط کاربري ويندوز دوباره بازگرداند. بسياري از کاربران نام ويندوز 10 را "بازگشت منوي استارت" گذاشته اند. تعدادي از منتقدان هم معتقد هستند که در طراحي نسخه جديد مايکروسافت ساختار مدرن خود را با برخي از ويژگي هاي قبلي ويندوز که مورد علاقه کاربران بوده است، ادغام کرده تا به اين ترتيب بتواند بهترين تجربه کاربري را براي دوستدارانش ايجاد کند. مايکروسافت در نسخه جديد خود تلاش کرده تا تمامي پلتفورم هاي مختلف را با هم ترکيب کند تا ديگر نيازي به استفاده از نسخه هاي مختلف يک نرم افزار خاص در زمان به کارگيري گجت هاي مختلف يا دستگاههاي گوناگون نظير تبلت، تلفن همراه يا رايانه هاي روميزي مختلف نباشد. عده اي هم معتقدند که برگرداندن دکمه استارت براي مايکروسافت يک شکست بزرگ محسوب مي شود و کاملا مشخص است که عقبگرد داشته است. مايکروسافت براي اين که همه را راضي نگه دارد شکلي از منوي استارت طراحي کرده است که با باز شدن آن شما با منويي ترکيبي از آن چه که در ويندوز هفت و هشت وجود داشته، مواجه خواهيد شد. به اين صورت که بخشي از اين منو دقيقا همان چيزي است که در ويندوز هفت داشته ايد و بخش ديگري هم چيزي شبيه به استايل مترو در ويندوز هشت است. اين منو همه سليقه ها را تا حدي راضي نگه مي دارد.

نظر مايکروسافت چيست؟
شايد بهترين ملاک براي قضاوت در مورد يک محصول جديد، صحبت هايي باشد که از طرف سازنده آن مطرح مي شود. در اين مورد تري ميرسون که مدير واحد سيستم عامل هاي مايکروسافت است، مي گويد: ويندوز 10 بزرگترين پلتفورمي است که ما تا به حال براي شرکت هاي تجاري طراحي کرده ايم. بر طبق آماري که موسسه تحقيقاتي فارستر منتشر کرده است تنها 20 درصد از کاربران در سازمان هاي تجاري به ويندوز 8 مهاجرت کرده بودند در حالي که اين سيستم عامل بيشتر از 2 سال است که به کاربران عرضه شده است. مايکروسافت دليل اصلي اين بي تفاوتي را رابط کاربري لمسي اين سيستم عامل مي داند که کاربران نتوانستند به خوبي با آن ارتباط برقرار کنند و حذف منوي سنتي استارت از منوي ويندوز هشت، بسياري از کاربران را در همان لحظه ورود به محيط اين سيستم عامل، دلزده مي کرد. اما ويندوز 10 که به Threshold شهرت دارد، به گونه اي طراحي شده که يک نسخه از آن براي استفاده روي تمامي وسايل الکترونيکي کافي باشد. به همين دليل مايکروسافت انتظار دارد که همين يک نسخه تمامي نيازهاي کاربران گوشي ها، تبلت ها و رايانه ها را برآورده کند. آقاي ميرسون معتقد است که ويندوز 10 مي تواند روي تمامي توليدات مايکروسافت يک عملکرد کاملا بهينه داشته باشد و شما مي توانيد همان نسخه اي که روي رايانه شخصي تان نصب مي کنيد را روي کنسول بازي ايکس باکس هم نصب کنيد.

البته عده اي از افرادي که دائما در حال ايراد گرفتن هستند هم مي گويند اين کار مايکروسافت تقليد از شرکت اپل است که براي آيفون و آي پد يک سيستم عامل عرضه کرده است. در نسخه اوليه ويندوز 10 که با معرفي جو بلفيور، معاون مايکروسافت در معرض ديد عموم قرار گرفت رابط کاربري براي تبلت هاي لمسي و رابط کاربري بهينه شده براي رايانه هاي شخصي که از ماوس و صفحه کليد استفاده مي کنند، به خوبي با هم ترکيب شده بود. حتي در مراسم معرفي اين نسخه از ويندوز گفته شد که کاربران مي توانند با توجه به وسيله اي که در حال استفاده از آن هستند، از يک حالت به حالت ديگري منتقل شده و بين رابط هاي کاربري حرکت کنند. بايد گفت که مايکروسافت در ويندوز 10 توجه و تمرکز ويژه اي روي کاربران قديمي و حرفه اي خود داشته و به همين دليل تغييرات زيادي را در محيط Command Prompt به وجود آورده تا به اين وسيله اين امکان را در اختيار کاربرانش قرار دهد که دستورات متني بيشتري وارد کرده و روي سيستم خود کنترل بيشتري داشته باشند. علاوه بر اين موارد مايکروسافت ادعا کرده است که ويندوز 10، شباهت بسيار زيادي به خودروهاي برقي ساخت شرکت تلسا دارد. اين مساله نشان مي دهد که مديران مايکروسافت اصرار بسيار شديدي دارند تا تازگي و بديع بودن امکانات ويندوز جديد خود را دائما تکرار کنند.

تغييراتي که مثبت هستند
به جز بازگشتن منوي استارت که تقريبا همه به آن اشاره کرده اند، در دموي اوليه تغييرات مثبت ديگري هم در ويندوز 10 نسبت به نسخه هاي قبلي اش مشاهده شد. به عنوان نمونه اين که ويندوز 10 تا تمامي تبلت ها، گوشي ها و ديگر محصولات خود اين شرکت سازگاري دارد. همچنين ويندوز 10 با اينترنت اشيا هم هماهنگي دارد و با يک کيفيت روي هر وسيله اي قابل اجرا خواهد بود. براي اجراي برنامه هاي سنتي و همراه در ويندوز 10 از يک رابط کاربري به رابط کاربري ديگر رفت و آمدي انجام نمي شود و هر گونه دوگانگي برسر اجراي برنامه ها در اين نسخه از بين رفته است و کاربران خودشان مي توانند صرف نظر از نسخه اي که برنامه دارد، به هر شيوه اي که تمايل داشته باشند، برنامه را اجرا کنند. اگر به خاطر داشته باشيد در ويندوز 8، اگر چند برنامه را اجرا ميکنيد، کل صفحه نمايش شما پر مي شود و ديگر جايي براي تغيير ابعاد پنجره باقي نمي ماند. اما در ويندوز 10 اين مشکل به شکل اساسي برطرف شده و در محيط آن پنجره هاي قابل تنظيم دوباره بازگشته اند و شما اين امکان را داريد که دقيقا به همان راحتي گذشته، آن ها را مديريت کنيد. تا به حال فقط در رابطه با ويژگي هايي صحبت کرديم که مايکروسافت به نوعي آن ها را اصلاح کرده است، اما در رابطه با ويژگي جديد اين سيستم عامل بايد گفت که ويندوز 10 يک ويژگي جديد دارد که بيشتر به ويژگي هاي سيستم عامل مک شباهت دارد.

با استفاده از اين ويژگي مي توانيد زوم اوت کنيد و با استفاده از اين ويژگي کل برنامه هاي باز در رايانه يا ديگر وسايل خود را ببنديد و سپس يکي را انتخاب کنيد. البته اين ويژگي که بتوانيد يک رابط دلخواه براي انتقال بين برنامه ها انتخاب کنيد هم يک ويژگي جديد است که تا به حال استقبال از آن خوب بوده است. در مورد لمسي بودن ويندوز 10 هم بايد گفت که اين نسخه هم لمسي است و اگر کاربران تمايل داشته باشند مي توانند با دست صفحات را بالا و پايين بکشند يا روي برنامه خاصي زوم کنند. ويژگي جديدي هم در اين سيستم عامل با نام Continuum وجود دارد که به کاربر اين اجازه را ميدهد تا با قطع کردن صفحه کليد به صورت خودکار وارد حالتي شود که ويندوز در تبلت کار مي کند و به اين ترتيب اپليکيشن ها را به صورت تمام صفحه مشاهده کند. قابليت چند دسکتاپي بودن بزرگترين تحول ويندوز 10 تا به اينجاي کار بوده است با توجه به اين قابليت محيط کار ويندوز شما به تعداد دلخواه دسکتاپ قابل تغيير دارد و اگر شما از چند برنامه به صورت همزمان استفاده مي کنيد، براي آسان تر شدن کار و شلوغ نشدن يک دسکتاپ مي توانيد از تعداد بيشتري دسکتاپ استفاده کنيد و با کليدهاي ميانبر Alt+ tab ميان دسکتاپهاي خود سوئيچ کنيد.

سرعتي که بالاتر است، ظاهري که زيباتر است
گفته شده است که در ويندوز 10، سرعت سيستم عامل به شکل بسيار محسوسي افزايش پيدا کرده است به شکلي که زمان نصب برنامه ها، به سه چهارم آن چيزي که در ويندوز 8 وجود داشته رسيده است. همچنين مايکروسافت ادعا کرده است که اين سرعت در بهترين شرايط به چيزي نزديک به نصف سرعت نصب برنامه در ويندوز 8 خواهد رسيد. بسياري از کاربران که نسخه دموي اين سيستم عامل را نصب کرده اند اين افزايش سرعت را تاييد کرده اند و خود شرکت مايکروسافت هم گفته است که نسخه کامل و نهايي ويندوز 10، مسلما سرعت بسيار بالاتري خواهد داشت. همان گونه که قبلا هم گفتيم سيستم عامل ويندوز 10 از دو رابط کاربري استفاده مي کند که يکي براي کاربران ويندوز 7 يا همان کاربران علاقه مند به محيط سنتي ويندوز است و ديگري به کاربراني تعلق دارد که محيط کاربري ويندوز 8 را بيشتر مي پسندد. اين قابليت به انتخاب خود کاربر قابل فعال شدن است. شرکت مايکروسافت بعد از اين که فهميد کاربران از ظاهر ويندوز 8 خوششان نيامده، سعي بر ايجاد اين تغييرات کرد و اين تلاش منجر به تغييرات ظاهري در ويندوز 10 شده که مايکروسافت نام آن را زيباتر شدن گذاشته است.

در واقع مايکروسافت تصميم گرفت که درگاه هاي شخصي سازي را به روي کاربرانش باز کند تا هر کسي بتواند همان گونه که دوست دارد سيستم خود را شخصي سازي کند. از جمله مواردي که منجر به زيباتر شدن و دلپسندتر شدن محيط ويندوز شده است، داشتن دو نوع منوي استارت است که وابسته به نوع سليقهاي است که کاربر دارد. همچنين برگرداندن امکاناتي نظير تمام صفحه کردن، بزرگنمايي يا کوچک کردن پنجره ها سبب مي شود که کاربر اطمينان دوباره نسبت به محيط ويندوز داشته باشد. مواردي نظير همگام شدن رنگ منوي استارت با رنگ انتخابي که در محيط ويندوز 7 وجود داشت هم از جمله امتيازات جديد ويندوز 10 است. آن نواري که از نظر بسياري از کاربران اعصاب خرد کن بود و در محيط ويندوز 8 در سمت راست دسکتاپ ظاهر مي شد هم در ويندوز 10 به آن شکل وجود ندارد و در جاي ديگري از محيط ويندوز جا خوش کرده است. با اين که نسخه پيش نمايش ويندوز 10 بسيار تکامل يافته تر از نسخه نهايي ويندوز 8 يعني ويندوز 8.1 نشان داده شده است و از هر نظر بهتر از نسخه هاي قبلي است اما باز هم کارشناسان مي گويند که هنوز براي تصميم گيري بسيار زود است و شايد بايد بردباري بيشتري به خرج داد تا نسخه نهايي ويندوز 10 عرضه شود و پس از آن براي نصب اين نسخه تصميم گيري کرد.

سئوالاتي که ممکن است پيش آيد
ممکن است اولين سئوالي که براي کاربران پيش مي آيد اين باشد که چه زماني سيستم عامل دستگاه ها قابل ارتقا به ويندوز 10 هستند و اين کار چقدر برايشان هزينه دارد؟ در پاسخ به اين سئوال گفته مي شود که مايکروسافت اعلام کرده سيستم عامل جديد خود را احتمالا در ماه هاي اوليه سال 2015 ارائه مي کند و اگر علاقه بسيار زيادي به تست کردن اين سيستم عامل داريد مي توانيد نسخه اوليه و پر از ايراد آن را از طريق وب سايت مايکروسافت دريافت کنيد. در مورد قيمت اين سيستم عامل هم هنوز چيزي اعلام نشده است و حتي مشخص نيست که ارتقاي ويندوزهاي قديمي به ويندوز 10 با چه هزينه اي صورت مي گيرد. چون مايکروسافت هميشه امکانات خاصي را در محيط سيستم عاملش براي صاحبان مشاغل در نظر مي گيرد اين انتظار وجود دارد که در ويندوز 10 هم در اين زمينه امکاناتي در نظر گرفته شود. فعلا در کنفرانس معرفي نسخه ابتدايي ويندوز 10 اعلام شد که اين سيستم عامل با تمامي سيستم هاي مديريت سنتي، ابزارهاي مديريت تلفن همراه، ابزارهاي مديريتي داده هاي ذخيره شده روي رايانه هاي شخصي، لپ تاپ ها و محيط هاي کلود سازگاري دارد.

مايکروسافت از زمان آغاز تست اين سيستم عامل بيش از 200 هزار بازخورد از کاربرانش داشته است و بيشترين درخواست هايي که به اين شرکت داده شده است براي حذف دکمه هاي "جستجو" و تسک ويو بوده است و همچنين کاربراني که درگير تست اين سيستم عامل شده اند تقاضا کرده اند که براي منوي استارت هم فکري بشود که از قالب فعلي آن درآيد زيرا شکل فعلي اش بيشتر از اين که به يک منو شباهت داشته باشد، شبيه به يک صفحه نصفه و نيمه است. جو بلفيور که مدير بخش ويندوز مايکروسافت است با انتشار اين بازخوردهاي کاربران اعلام کرد که 64 درصد نصب هاي ويندوز 10 تکنيکال روي رايانه شخصي بوده است برخلاف اين که اين تصور وجود داشت که کاربران از ماشين هاي مجازي براي اين کار استفاده کنند. بلفيور در مورد نتيجه اين اتفاق هم گفته است که چنين عکس العملي مي تواند يک اطمينان خاطر براي ما باشد که بيشتر بازخوردهاي دريافت شده بر اساس استفاده متوسط يا طولاني مدت کاربر بوده است و نه يک تست چند دقيقه اي و گذرا. مدير مايکروسافت اعتقاد دارد که وجود 200 هزار بازخورد در عرض کمتر از 1 ماه مي تواند نشان دهد که تغييرات گسترده تر و جذاب تري در نسخه نهايي ويندوز 10، صورت خواهد گرفت. البته مايکروسافت اعلام کرده است که به مرور آپديت هايي را براي ويندوز 10 منتشر خواهد کرد و دائما با کاربران تستش در ارتباط خواهد بود تا بتواند يک نسخه نهايي بدون عيب و ايراد در زماني مناسب ارائه کند. مطمئنا مايکروسافت به اين فکر کرده است که اگر اين نسخه از ويندوز هم با شکست مواجه شود، کار برايش بسيار سخت خواهد شد و به همين خاطر با احتياط بيشتري در اين زمينه قدم برمي دارد.
منابع: Theverge BYTE Pcadvisor